Proiectul Netcity

În anul 2006, Primăria Municipiului Bucureşti a demarat realizarea documentaţiei necesare proiectul Netcity – reţeaua metropolitană de comunicaţii care să ofere integrat servicii de telecomunicaţii pentru Municipalitate şi pentru terţi. Deputatul Varujan Pambuccian, Preşedinte al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, a fost iniţiatorul proiectului Netcity, proiect pe care administraţia bucureşteană şi l-a asumat ulterior ca parte din planul său de dezvoltare urbanistică.

Primăria Municipiului Bucureşti şi-a propus ca reţeaua metropolitană a Municipiului Bucureşti să ofere următoarele servicii minimale:

  • Conductă-suport pentru reţelele operatorilor; în conducte vor putea fi instalate cabluri (fibră optică sau cupru) pentru coborârea în subteran a celor montate, în prezent, aerian
  • Fibră optică neoperată (dark-fiber), pusă la dispoziţia operatorilor pe traseele solicitate de aceştia
  • Reţea metropolitană de telecomunicaţii, care să asigure serviciile de telecomunicaţii ale P.M.B şi ale instituţiilor publice

Reţeaua metropolitană de fibră optică este una dintre cele mai mari investiţii din Bucureşti, investiţia iniţială necesară realizării proiectului, suportată în întregime de UTI Systems S.A., fiind de peste 300 de milioane de Euro. Această investiţie va fi recuperată pe întreaga durată a contractului (49 de ani) din veniturile obţinute ca urmare a exploatării reţelei Netcity.

Proiectul are un caracter inovativ, iar prin plasarea infrastructurii pentru sistemele de comunicaţii în spaţiile special amenajate, Netcity va oferi cetăţenilor, Municipalităţii şi operatorilor de telecomunicaţii avantaje incontestabile, cum ar fi: accesul liber al clienţilor la mai mulţi operatori, un aspect vizual al oraşului mult îmbunătăţit, acces la conexiuni de mare viteză care permit dezvoltarea unor servicii moderne de transmisii de date, controlul asupra infrastructurii de suport pentru telecomunicaţii, colectarea unor sume importante la bugetul capitalei.

Initiativa

Initiativa

Beneficii

Beneficii

Retele Similare

Retele Similare

Iniţiativa municipalităţii s-a materializat în licitaţia publică deschisă, organizată în luna august 2007. UTI Systems a câştigat licitaţia având în calitate de subcontractori, pe Ericsson România şi Alcatel Lucent, vendori cu experienţă în domeniu, cât şi alte companii specializate în domeniul construcţiilor. Contractul pentru realizarea reţelei metropolitane de fibră optică a fost semnat pe 2 iunie 2008.

Proiectul Netcity este o concesiune de lucrări publice oferită de către Primăria Municipiului Bucureşti, principala obligaţie a Municipalităţii fiind de a pune la dispoziţie domeniul public în vederea realizării reţelei. Pentru realizarea, operarea şi administrarea reţelei NetCity, compania UTI Systems a înfiinţat o companie de proiect dedicată, Netcity Telecom S.A. Pe durata contractului, pentru dreptul de concesiune primit, Netcity Telecom va plăti Primăriei Municipiului Bucureşti, o redevenţă de 12% raportată la veniturile obţinute din serviciile de bază.

Start typing and press Enter to search

This site is registered on wpml.org as a development site.