NETCITY TELECOM VA FINALIZA RETEAUA SUBTERANA DE FIBRA OPTICA DIN BUCURESTI LA DATA STABILITA IN CONTRACT (Puterea.ro, 28.07.2010)

NetCity – un proiect ambiţios pentru Capitală, realizat în deplină transparenţă şi legalitate, pentru democratizarea accesului la informaţie.

NetCity, unul dintre cele mai ambiţioase şi mai utile proiecte ale Capitalei se înscrie în politica europeană de dezvoltare economico-socială a comunităţilor locale. Astfel, Bucureştiul intră în rândul altor capitale europene care au realizat proiecte similare, respectiv Amsterdam, Viena, Milano, Paris, Londra. Şi dacă în celelalte oraşe, primăriile sunt cele care au investit, în cazul Bucureştiului, din cauza lipsei fondurilor, s-a mers pe soluţia unei investiţii private.

Oportunitatea proiectului este evidentă, Bucureştiul fiind, în momentul de faţă, un monopol „de facto” al două-trei companii mari de telecom. Cetăţeanul este captiv acestui monopol, deoarece în foarte puţine cazuri poate alege un operator. De cele mai multe ori este obligat să apeleze la un singur operator care a monopolizat cartierul sau strada sa.

Nu numai că nu are de ales, dar bucureşteanul este şi „jumulit” de o mulţime de bani pentru servicii de calitate îndoielnică. La cea mai mică furtună sau la prima zăpadă, emisia se întrerupe din cauza faptului că toate cablurile operatorilor sunt atârnate pe stâlpi, fără nici o protecţie la intemperii.

Este „jumulit” pentru că plăteşte tarife corespunzătoare unor servicii „europene” la calitate „româneasca”. Nemaivorbind că operatorii de cablu sunt în ilegalitate, nu au contracte şi nu plătesc nimic nimănui pentru stâlpii pe care şi-au plasat infrastructura. Nu plătesc, dar încasează de la cetăţean.

În plus, aspectul oraşului este lamentabil, din cauza milioanelor de cabluri ilegal atârnate peste tot în oraş. Şi riscul de accidente care există, pe lângă câinii vagabonzi, te descurajează să te deplasezi prin metropolă.

Cui serveşte acest status quo? Cui serveşte menţinerea actualei stări de lucruri? Primăriei păgubite de venituri? Cetăţeanului obligat să înghită un serviciu prost şi scump? Sau celor două-trei companii de cablu care refuza cu obstinaţie să piardă actualul monopol?

Obligată să găsească o soluţie, Primăria Bucureştiului a făcut o mutare: a concesionat prin licitaţie construcţia unei alternative la situaţia dezastruoasă de astăzi. Demers unic, cel puţin în România, unde nu s-a reuşit nici un parteneriat public-privat până în prezent. Toată lumea spune că aceste parteneriate sunt o soluţie pentru autorităţile locale care, înglodate în datorii, nu mai au resurse să investească. Cu toate acestea, de o bună bucată de vreme, singurul parteneriat public-privat care funcţionează în România, Netcity, este atacat furibund.

De către cine? De ce? Păi este acum evident care sunt resorturile ascunse ale campaniei anti-Netcity: efortul disperat a doi-trei operatori de cablu de a opri timpul. De a menţine cetăţeanul captiv. De a-şi menţine monopolul teritorial. De a interzice şi altor operatori mici şi mijlocii să ajungă la cetăţean.

NetCity Telecom S.A., concesionarul reţelei NetCity, realizează şi deserveşte tehnic noua infrastructura subterană a Bucureştiului. Compania este operator de infrastructură pentru comunicaţii, iar reţeaua de infrastructură dezvoltată va fi pusă la dispoziţie în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu tuturor operatorilor de telecom care activează sau doresc să ofere servicii în Bucureşti.

NetCity oferă posibilitatea tuturor operatorilor să aibă acces la cetăţean şi cetăţeanului să aleagă ce operator doreşte. Şi, surpriză plăcută, sunt foarte mulţi operatori mici şi mijlocii, care nu au posibilitatea să acopere oraşul cu cabluri şi să ajungă la cetăţean, dar care au oferte foarte interesante. NetCity le oferă posibilitatea să închirieze capacitate de comunicaţii la tarife foarte reduse, egale pentru toţi.

Cum se numeşte asta? Creşterea competiţiei! Cui foloseşte? Cetăţeanului, pentru că i se democratizează accesul la informaţie prin faptul că îşi poate alege singur operatorul! Şi primăriei, pentru că, deşi nu investeşte nimic, primeşte redevenţe.

Proiectul NetCity este realizat în baza unei concesiuni de lucrări publice pentru 49 de ani, iar NetCity Telecom asigură finanţarea integrală a proiectului şi operarea reţelei pe durata concesiunii, conform contractului. Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie spaţiul public, încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructură şi devine proprietarul şi administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

 

Sursa: Puterea.ro, 28 iulie

Start typing and press Enter to search

This site is registered on wpml.org as a development site.