Pozitia Netcity Telecom cu privire la suspiciunea de abuz de pozitie dominanta pe piata, formulata de Consiliul Concurentei (05.05.2016)
Netcity Telecom a cooperat și va continua să manifeste o atitudine de cooperare deplină cu Consiliul Concurenței în identificarea situației reale a rețelelor de comunicații din Municipiul București. In acest sens, de-a lungul investigației sectoriale și, mai ales, după publicarea în 2015 a raportului preliminar al anchetei, Netcity Telecom a depus la Consiliul Concurenței sute de documente oficiale, dovezi fotografice și date publice despre rețelele de comunicații din Municipiul București.
Toate aceste dovezi arată că:
- Odată cu apariția proiectului Netcity și în directă legatură cu acesta, concurența pe piața serviciilor de telecomunicații a crescut, ducând la îmbunătățirea calității și la reducerea prețurilor serviciilor de comunicații de care beneficiază cetățenii Municipiului București.
- Până în acest moment, Netcity Telecom a reușit să combată monopolurile operatorilor existenți în aproximativ 10% din suprafața orașului, ajungând, în orice scenariu, la o cotă de piață de sub 2,5%. Mai mult, contrar concluziilor Consiliului Concurenței, operatori semnificativi de telecomunicații operează în piața serviciilor fixe de telecomunicații fără a apela la infrastructura Netcity Telecom, cel mai bun exemplu fiind Orange care oferă servicii prin intermediul rețelei deținute de compania Telekom.
- O bună parte dintre rețelele de cabluri aeriene de telecomunicații din București sunt construite fără autorizații și prejudiciază mediul concurențial, veniturile statului și consumatorul final. Proiectul Netcity a fost supus unor acțiuni continue de boicot și de calomniere din partea unor carteluri de operatori de telecomunicații, inclusiv în cadrul investigației sectoriale demarată de Consiliului Concurenței, cu scopul de a menține situația inacceptabilă a cablurilor aeriene din București.
Din nefericire, observăm că toate dovezile oferite de Netcity Telecom au fost ignorate până în acest moment de către Consiliul Concurenței, acesta alegând să își definească concluziile în baza unor opinii nesubstanțiate, primite de la operatorii de telecomunicații și fără a efectua vreun studiu de piață real.
Drept răspuns, compania noastră va face în continuare toate demersurile tehnice și legale pe care le are la dispoziție pentru a convinge Consiliul Concurenței să efectueze un studiu real de piață și să se implice activ în restabilirea legalității și a mediului concurențial în piața rețelelor de telecomunicații din București.
Netcity, reţeaua subterană de infrastructură pentru fibră optică, reprezintă un parteneriat public-privat cu Primăria Municipiului Bucureşti, fiind printre puținele parteneriate de acest tip care funcționează în România. Proiectul este unul dintre cele mai ambițioase și mai utile proiecte ale capitalei și se înscrie în politica europeană de dezvoltare economico-socială a comunităţilor locale. Investiția în rețeaua Netcity, asigurată exclusiv din surse private, a depășit 40 milioane de euro, reţeaua măsurând peste 900 de kilometri de canalizație. Proiectul, care prin redevența plătită către PMB din veniturile înregistrate a contribuit la bugetul local cu aproximativ 4 milioane de euro în perioada 2008-2015, susține democratizarea accesului la servicii – consumatorii au posibilitatea de a alege furnizorul de servicii de internet, telefonie sau TV fără a mai fi obligați să aleagă furnizorul „împământenit” al cartierului, deoarece orice operator poate ajunge cu rețeaua sa la clădirea branșată la Netcity, împiedicând astfel înțelegerile din trecut prin care operatorii își „împărțeau” geografic cartierele pentru care dezvoltau infrastructură, monpolizând accesul la servicii și ținând astfel abonații captivi.
În plus, proiectul plasează Municipiul București în rândul capitalelor europene, din punct de vedere al existenței infrastructurii subterane moderne și, prin îndepărtarea multitudinii de cabluri aeriene de pe stâlpii capitalei, contribuie la dezvoltarea unui oraș modern, aliniat ultimelor cerințe europene de urbanism și calitate a vieții.