Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. vezi detalii
 
Ne găseşti şi pe facebook!

Reţele similare

Infrastructurile metropolitane de telecomunicaţii – premisă de dezvoltare economică

Realizarea infrastructurii metropolitane de telecomunicaţii înseamnă respectarea unui plan urbanistic coerent, coordonat de autorităţile locale delegate să administreze organic aglomerari urbane complexe. Obiectivul principal îl reprezintă asigurarea accesului egal al tuturor locuitorilor urbei la comunicatii de mare viteză si de calitate, accesul la o paletă completă de furnizori de servicii de telecomunicaţii. Acţiunile autorităţilor locale în sensul dezvoltării reţelelor de fibră optică s-au justificat şi prin absenţa unor operatori de telecomunicaţii capabili financiar şi motivaţi să investească într-o structură metropolitană completă, însă proiectele administraţiilor sunt constuite ca parteneriate public-privat. Totodată, Comisia Europeană a identificat administraţiile municipale drept parteneri optimi în realizarea planurilor de dezvoltare economică şi socială europene.

Reţele metropolitane de comunicaţii similare, dezvoltate în mari oraşe europene şi americane

Proiectele de realizare a unei infrastructuri de telecomunicaţii urbane, dezvoltate de autorităţile locale în beneficiul metropolei administrate, reprezintă iniţiative aplicate deja în mari oraşe europene şi americane. Politica de dezvoltare de reţele metropolitane pentru comunicaţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, în vederea creşterii competitivităţii economiei europene pe plan mondial. În acest context, 32 de guverne locale din statele europene au avut şi au în vedere dezvoltarea unor asemenea infrastructuri, independent de agenţii economici de profil prezenţi în aria respectivă, vizând în acest fel creşterea economică locală şi dezvoltarea socială a propriei comunităţi.

Marea Britanie şi Franţa

În anul 2006, Londra şi Parisul au demarat proiecte similare Netcity-ului bucureştean. Primaria Parisului şi-a propus să asigure accesul a 80% dintre locuitori la reţeaua metropolitană până la finalul anului 2010. Abordarea londoneză a aplicat etape de proiect asemănătoare celor prevăzute de dezvoltarea Netcity, începând cu realizarea reţelei de transfer de date în centrul financial al metropolei şi apoi extinderea în restul capitalei.
GTE este un consorţiu între primăria Glasgow şi alţi operatori telecom, pentru furnizarea de conectivitate în toate locaţiile acoperite de reţeaua metropolitană de fibră. Principalul rezultat al implementării proiectului a fost scăderea rapidă şi substanţială a costurilor serviciilor de comunicaţii, în special pentru CATV.

Italia

Proiectul FastWeb a fost şi este un succes în Milano, atât în termeni economici, cât şi în termeni sociali. Efectul s-a putut măsura în creşterea numărului de sedii de companii, în accesul imediat al tuturor clădirilor metropolei (în număr de 46000) la servicii de comunicaţii de înaltă viteză şi calitate. Reţeaua a adus beneficii atât în spaţiul privat (servicii de internet, telefonie şi CATV la domiciliu), cât şi în cel al infrastructurii de unităţi şcolare, medicale etc.

Suedia

Municipalitatea din Stockholm a dezvoltat Stokab ca infrastructură de telecomunicaţii în capitala Suediei. Proiectul a avut ca scop reducerea costurilor de acces ale operatorilor de servicii de profil şi, astfel, stimularea eficienţei afacerilor. Serviciile de internet, telefonie şi CATV furnizate acum locuitorilor metropolei sunt disponibile la un preţ accesibil, în special datorită folosirii în realizarea Stokab a infrastructurii deja existente, cea a transportului subteran de tip metrou.
Din 290 de comunităţi în Suedia, aproape 200 au acces liber la reţelele locale, ceea ce înseamnă că oricine poate închiria fibră şi capacităţi de transport, în condiţii egale. Aceste reţele deservesc şcoli, centre medicale, consilii locale etc.
Deşi multe proiecte de fibră optică sunt finanţate din fonduri publice, există reguli stricte impuse de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte utilizarea acestor reţele. Accesul va fi comercializat en-gros către furnizorii de servicii, pe baze nedescriminatorii. S-a creat în acest fel un model de parteneriat public-privat pentru dezvoltarea şi exploatarea infrastructurilor broadband, asigurându-se totodată atât accesul necondiţionat, cât şi libertatea de alegere a utilizatorului final.

SUA

Manhattan

Guvernul federal şi Level 3 Communications au anunţat recent (iunie 2007) un contract de construire a reţelei de fibră optică. Aceasta va conecta Manhattan cu zona nord-est a Pensylvaniei. Reţeaua este proiectată să asigure backup complet pentru instituţiile financiare din NewYork, în caz de dezastru. Wall Street West a implicat o serie de resurse de stat, federale şi fonduri private de aproape 15 milioane USD şi extinderi de investiţii private şi federale de până la 25 milioane USD.
Reţeaua optică dezvoltată de Level 3 Communications va permite transmisii de date instantanee şi redundante între cele două zone, Pensylvania devenind principala locaţie de back-up pentru operaţiunile companiilor de pe Wall Street.

Nashville

XO Communications a iniţiat. în decembrie 2006. un contract de 5 ani pentru furnizarea de dark fiber municipalităţii din Nashville şi regiunii Davidson.
În termenii contractului, municipalitatea va folosi fibra optică de la XO pentru a dezvolta reţeaua metropolitană de mare viteză şi capacitate, care va conecta 22 de clădiri ale administraţiei guvernamentale locale. Reţeaua va fi folosită inclusiv pentru comunicaţii rapide de urgenţă între poliţie, servicii publice, unităţi medicale şi universităţi.
XO deţine şi operează una dintre cele mai vaste reţele de fibră optică din SUA, acoperind peste 15.000 km de fibră metropolitană în 37 de pieţe şi 30.000 km de fibră între localităţi, pe baza căreia furnizează servicii sigure de transport.

Canada

Ottawa, Ontario

În Ottawa a fost înfiinţat, în anul 2000, un consorţiu pentru fibră optică metropolitană, cu scopul principal de a reduce costurile comunicaţiilor municipalităţii. Alte beneficii s-au concretizat în extinderea şi utilizarea comercială a capacitaţilor, precum şi conectarea unităţilor de învăţământ şi cercetare.

Kanata, Ontario

Acelaşi model de proiect a fost implementat în Kanata, prin participarea în consorţiu a mai multor contractori, dar şi operatori de transport.

Edmonton, Alberta

EPCOR, fostă Edmonton Power, închiriază infrastructura sa de fibră (proprietatea municipalităţii) pentru a conecta campusuri, operatori şi parcuri de business.
Într-un mediu competitiv şi liberalizat, externalizarea serviciilor municipale de distribuţie a utilităţilor s-a dovedit abordarea optimă pentru servicii de calitate şi cu costuri reduse, precum şi pentru o mai bună servire a clienţilor.

Barrie, Ontario

BarrieNet a fost înfiinţată ca platformă municipală pentru agenţiile şi instituţiile care partajează informaţii utilizate în misiuni critice (ex: consultarea instantanee a planurilor de clădiri de către pompieri în misiune). Viziunea de dezvoltare include accesul cetăţenilor la servicii e-Gov on line.