Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. vezi detalii
 
Ne găseşti şi pe facebook!

Comunicate de presă -iulie 2013

 

Netcity: Neplata chiriei pentru cablurile de pe stâlpi a adus Capitalei pierderi de 20 milioane euro

22 iulie 2010

Bugetul Capitalei a pierdut în ultimii patru ani peste 20 milioane de euro pentru că operatorii telecom nu au plătit chirie pentru utilizarea stâlpilor ca suport de reţele de telecomunicaţii, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Netcity Telecom, Adrian Florea.

În urmă cu aproape o săptămână (marţi, 16 iulie - n.r.), ANISP a estimat că operatorii telecom din Capitală au pierdut peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru utilizarea de către aceştia a reţelei de fibră optică a Capitalei. În opinia noastră, modelele de business ale acestor operatori au presupus, şi presupun în continuare, folosirea gratuită a stâlpilor din Bucureşti (RATB, Luxten, Electrica, etc.). Calculele noastre, în baza datelor declarate anterior de PMB, la nivelul anului 2008, arată că numai taxele pentru autorizarea instalării cablurilor de telecom pe stâlpi depăşesc 3,5 milioane de euro. Dacă extrapolăm datele la situaţia prezentă, credem că cifra reală este cel puţin dublă, adică 7 miloane de euro, a spus Florea.

În plus, a adăugat şeful Netcity Telecom, operatorul reţelei metropolitane subterane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, Primăria trebuia să încaseze anual circa 5 milioane de euro din chiria pe care operatorii telecom ar fi trebuit să o plătească pentru utilizarea stâlpilor pe care sunt amplasate reţelele existente.

"De la apariţia hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti 251/2008, care interzice amplasarea de noi cabluri aeriene, bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) a pierdut peste 20 milioane de euro prin neplata acestei chirii, conform calculelor noastre", a mai spus Florea.

El a adăugat că miza desfiinţării proiectului Netcity creşte în fiecare zi pentru că majoritatea operatorilor telecom se pot eschiva astfel de la plata taxelor de autorizare pentru instalarea cablurilor de telecomunicaţii pe stâlpi şi a chiriilor de utilizare a infrastructurii publice.

Sursa: Liviu Iancu, Mediafax