Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. vezi detalii
 
Ne găseşti şi pe facebook!

Intrebări frecvente

Ce este Netcity?

Netcity este infrastructura metropolitană subterană de suport pentru sistemele de comunicaţii electronice ale municipiului Bucureşti.

Infrastructura este un factor cheie în oferirea de servicii de calitate beneficiarului final. Având avantajul de fi plasată în subteran, Netcity oferă clienţilor săi avantaje incontestabile în comparaţie cu infrastructura aeriană, cum ar fi securitatea sporită, independenţa faţă de condiţiile atmosferice. Netcity pune la dispoziţie închiriere de tubete sau de dark fiber, oferind posibilitatea operatorilor de comunicaţii electronice să deţină propria infrastructură prin tubetele închiriate sau să folosească în chirie fibra optică existentă în Netcity. Calitatea va fi aceeaşi în întreaga arie de acoperire, adică Municipiul Bucureşti, oferind astfel un suport omogen şi unitar.

Netcity este o reţea suport pentru fibra optică.

În reţeaua Netcity se instalează numai fibră optică. Fibra optică va permite beneficiarului final accesul la servicii net superioare celor oferite, în prezent, prin cablu, cum ar fi IPTV, conexiuni broadband etc. Calitatea se va reflecta la nivelul întregii palete de servicii puse la dispoziţie de către operatorii care vor utiliza Netcity: voce fixă şi mobilă, date şi internet, cablu TV.

Netcity este o reţea care garantează accesul la resursele acesteia, în condiţii egale, tuturor clienţilor.

Netcity va oferi condiţii nediscriminatorii tuturor clienţilor săi, principiul călăuzitor fiind „prestaţii egale la preţuri egale".

Netcity este singura alternativă pentru a putea reda oraşului un aspect civilizat.

Pentru a evita multiplicarea numărului de lucrări de construcţie, Netcity se constituie ca singura variantă de comasare a tuturor operaţiunilor de trecere în subteran a reţelelor existente, astfel încât să se diminueze disconfortul cetăţeanului. Având în vedere că adresabilitatea se referă la întreaga masă a clienţilor, Netcity va permite tuturor operatorilor care deţin infrastructura aeriană să coboare toate cablurile în subteran, eliminându-se de pe stâlpi cablurile de telecomunicaţii. Trebuie precizat că există deja eforturi din partea Municipalităţii, consfinţite de contractele în derulate, pentru coborârea în subteran şi a celorlalte reţele de infrastructură: reţea electrică, reţea de alimentare pentru iluminat public. Prin eliminarea generală a cablurilor, Bucureştiul are şansa de a se alătura altor capitale europene care au realizat astfel de proiecte similare: Amsterdam, Viena, Milano, Paris, Londra.
De asemenea, se va reduce şi numărul potenţial de accidente datorat cablărilor aeriene.

Netcity este alternativa de democratizare a accesului utilizatorilor la serviciile oferite de mai mulţi operatori.

Netcity va permite, în condiţii comerciale nediscriminatorii, oricărui operator să fie prezent într-o anumită zonă, beneficiarul final bucurându-se de posibilitatea de a alege dintre serviciile mai multor operatori.

Netcity este una dintre cele mai mari investiţii din Bucureşti.

Investiţia necesară realizării proiectului este de peste 300 milioane euro, numărându-se printre cele mai mari investiţii din Bucureşti. Aceasta investiţie va fi realizată exclusiv de către concesionar. În final, după expirarea perioadei de concesiune, reţeaua va intra în proprietatea şi administrarea Municipalităţii, în speţă a bucureştenilor.

 

Ce nu este Netcity?

Netcity nu va implica cheltuieli de la bugetul statului.

Dimpotrivă, Netcity va plăti o redevenţă procentuală din veniturile obţinute din exploatarea serviciilor de închiriere de infrastructură, bani care vor putea fi folosiţi de Municipalitate în alte proiecte.

Netcity nu va furniza şi nu va monitoriza conţinutul transmis prin reţea.

Netcity oferă servicii de infrastructură, conţinutul care utilizează infrastructura fiind transmis de către autori/operatori/distribuitori. Netcity nu va monitoriza în niciun fel conţinutul transportat prin propria infrastructură.

Netcity nu va distorsiona piaţa de telecom din Bucureşti.

Netcity va pune la dispoziţia operatorilor, în condiţii comerciale egale, infrastructura reţelei, şi va gestiona cantităţile aferente (lungime de canalizaţie, lungime de fibră optică), fiind create astfel premisele unui mediu concurenţial corect între operatori în ceea ce priveşte serviciile oferite beneficiarului final. Netcity va dispune de resursele fizice necesare dezvoltării pieţei de telecomunicaţii pentru următorii ani.